Eräjärven Tupateatterissa 2023

KANI KANI (Lapin Lapin)

ENSI-ILTA la 18.3. klo 15

  ti 21.3. klo 19, to 23.3. klo 19, la 25.3. klo 15, su 26.3. klo 15,

 ti 28.3. klo 19, to 30.3. klo 19, la 1.4. klo 15

Kirjoittanut: Couline Serreau, Suomennos: Satu ja Pekka Milonoff

Dramatisointi ja ohjaus: Kirsi Marie Liimatainen

Liput: 20€/18/10€

Ryhmämyynti: Eky Eräjärvi, 040 350 1253, eky(at)erajarvi.net

Ennakkomyynnistä myös väliaikatarjoilut (5,00€) pöytään katettuina.

KANI KANI (Lapin Lapin)

Kanin perhettä kohtaavat lähes kaikki mahdolliset ja mahdottomat ongelmat. Isän työpaikalla tehdään lomautuksia, nuorimmaisella on kouluvaikeuksia. Sähkön ja ruoan hinta nousee, ilmat kylmenevät. Kun aikuistuneet lapsetkin palaavat kotiin ja ahdas asunto täyttyy täyttymistään, on äidillä kestämistä.

Näytelmä käsitteleehumoristisesti ajankohtaisia ja katkeransuloisia teemoja. Kun tavalliset selviytymiskeinot eivät enää riitä, otetaan käyttöön yhä rajumpia keinoja. Kiihkeätempoinentilannekomiikka vie asiat lopulta niin solmuun, että enää vain vieras avaruudesta voi auttaa…Mielikuvituksellista kansanteatteria perheestä koko perheelle!

Ohjaaja Kirsi Marie Liimatainen

Eräpyhäntie 937
      35220 Eräjärvi

Highlights info row image 050 436 8466

tupateatteri@erajarventeatterit.fi

facebook.com/ErajarvenTupateatteri

page2image37452224

KANI KANI (Lapin Lapin)

Coline Serreaun näytelmä ”Kani Kani” esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986, ”Théâtre de la ville”-näyttämöllä, Pariisissa. Ohjauksesta vastasi Colinen puoliso ja teatterilegenda Benno Besson. Näytelmä oli menestys ja siitä tuli eurooppalaisten teattereiden kestohitti.

Suomessa kiihkeätempoinen, väliin farssimaisiakin piirteitä omaava komedia on nähty Helsingin kaupunginteatterissa Kaisa Korhosen ohjaamana 1993. Jyväskylän kaupunginteatterissa haasteeseen tarttui puolestaan ohjaaja Kaija Siikala 1994. Oma ensikosketukseni näytelmään tapahtui juuri tuolloin, kun esitin vastavalmistuneena näyttelijänä temperamenttisen Ellu Kanin roolin.

Colin Serreaun teksti pureutuu vakaviin teemoihin. Se näyttää miten yksilö on vaarassa murentua kilpailuyhteiskunnan rattaissa — niin työpaikalla kuin kou- lussakin — ja miten jokainen pyristelee keinolla millä hyvänsä kohti parempaa huomista. Kirjailija sanoo kuitenkin sanottavansa silmää iskien ja pitää tem- poa yllä absurdin komiikan tahdissa.

Näytelmän ensiesityksestä on aikaa ja moni asia on toisin kuin 80-luvulla. Coline Serreau kirjoittikin vuonna 2019 näytelmästään uusintapainoksen, yleisön pyynnöstä. Kirjailijan pureva kieli sai suoria vaikutteita ajasta, jossa elämme nyt. Berliinissä esitys pyöri Schiller-teatterissa heti täysille saleille; Kani Kania esitti sama näyttelijä kuin yli 30 vuotta sitten. Suomessa komedian päivitetty versio nähdään nyt ensimmäistä kertaa — Eräjärven Tupateatterissa.

Alun perin 80-luvun lopulla kirjoitettu näytelmä tuntuu tänä päivänä hämmentävän ajankohtaiselta. Isän työpaikalla tehdään lomautuksia, nuorimmai- sella on kouluvaikeuksia. Sähkön ja ruoan hinta nousee, ilmat kylmenevät. Kun aikuistuneet lapsetkin palaavat kotiin ja ahdas asunto täyttyy täyttymistään, on äidillä kestämistä. Esitys käsittelee humoristisesti jokaiselle tuttuja ja kat- keransuloisia teemoja.

 Kun tavalliset selviytymiskeinot eivät enää riitä, otetaan Kanin perheessä käyttöön yhä rajumpia keinoja.    Kiihkeätempoinen tilannekomiikka vie asiat lopulta niin solmuun, että enää vain vieras ulkoavaruudesta voi     auttaa… Kani Kani on mielikuvituksellinen tarina hullunkurisesta perheestä, jossa tunteet räiskyvät laidasta   laitaan, mutta jossa osataan pitää myös huolta toisista ja rakastaa.

 HENKILÖT JA TEKIJÄT:

Kani Kani Piia Järvinen

 Äiti Irma Koskela

 Isä Taavi Simonen

 Peppi Aino Lammi
 Janne Juha Sievänen

 Mallu Anne Kahelin

 Ellu Anu Kuoppamäki

 Jerry Teemu Heikkinen

 Poliiisi 1 Teemu Hekkinen

 Harakan rouva Johanna Lindroos

 Poliisi 2 Aino Lammi
 Pääministeri Anu Kuoppamäki

 Kuulustelija, alias Rauha Taavi Simonen

 Pikkusotilas. Anne Kahelin

 Käsikirjoitus: Coline Serreau
 Käännös: Satu ja Pekka Milonoff
 Ohjaus ja dramatisointi: Kirsi Marie Liimatainen
 Äänisuunnittelu: Kirsi Marie Liimatainen & Risto Mustalammi
 Valosuunnittelu: Risto Mustalammi
 Valojen äänien ajo: Risto Mustalammi
 Kani Kanin ajatusäänen äänitys: Juha Sievänen & Piia Järvinen

 Näyttämösuunnittelu: Kirsi Marie Liimatainen
 Lavasteet Anne Kahelin, Johanna Lindroos & työryhmä
 Puvut ja tarpeisto: Työryhmä
 Juliste ja käsiohjelma: Jenny Orgis
 Tuotanto: Eräjärven Tupateatteri / Eräjärven Työväen Näyttämö ry

 Yhteistyössä: Oriveden seudun kansalaisopisto

 Tupateatteri toimii osan harjoituskaudesta Oriveden seudun kansalaisopiston opintopiirinä.

 KIITOKSET: Eräjärven koulu ja kirjasto, Lounasravintola Eräjärvi, Eräjärven Urheilijat, Sini Salomaa, Reijo Kahelin, Marko   Kahelin, Sari Alhola-Piipponen, yhtye ”Suden Hetki” (”Jumalkone”) ja Kirsti Selin. Näytelmän äänisuunnittelussa on  hyödynnetty freesound-ääniarkistoa: https://freesound.org/

Tervetuloa Eräjärven Tupateatteriin!

Kirsi Marie Liimatainen