Eräjärven Tupateatterissa 2023

Coline Serreau, suom. Satu ja Pekka Milonoff, dramatisointi ja ohjaus Kirsi Marie Liimatainen

KANI KANI  (Lapin Lapin)

Kanin perhettä kohtaavat lähes kaikki mahdolliset ja mahdottomat ongelmat. Isän työpaikalla tehdään lomautuksia, nuorimmaisella on kouluvaikeuksia. Sähkön ja ruoan hinta nousee, ilmat kylmenevät. Kun aikuistuneet lapsetkin palaavat kotiin ja ahdas asunto täyttyy täyttymistään, on äidillä kestämistä.

Näytelmä käsitteleehumoristisesti ajankohtaisia ja katkeransuloisia teemoja. Kun tavalliset selviytymiskeinot eivät enää riitä, otetaan käyttöön yhä rajumpia keinoja. Kiihkeätempoinentilannekomiikka vie asiat lopulta niin solmuun, että enää vain vieras avaruudesta voi auttaa…Mielikuvituksellista kansanteatteria perheestä koko perheelle!

Ohjaaja Kirsi Marie Liimatainen

Rönnin Kesäteatterissa 2023

JÄNIKSEN VUOSI 

Arto Paasilinna – Esa Leskinen – Sami Keski-Vähälä -Kristian Smeds

Jäniksen vuosi -näytelmä on hulvaton tarina datanomi Vatasesta. 

Vatanen saa tarpeekseen työelämän oravanpyörästä, hyppää autoon ja jättäytyy ns. kohtalon huomaan. Yhtäkkiä Vatanen törmää autollaan jänikseen ja pysähtyy auttamaan loukkaantunutta jänistä. Näin Vatanen ja jänis leimautuvat toisiinsa ja syvä ystävyysside liittää Vatasen ja jäniksen elämät toisiinsa. 

Jänis: ”Vatanen, oletsä sä mulle niinku lainassa?”  Vatanen: ” Niin – kai mä olen. Ja sä mulla.”

Jänis: ” Mä en taho, et sä menet pois.” Vatanen: ”Mä en ole menossa minnekään.”

Jänis: ”Jos se onkin se juttu…et nisäkkäät rakastaa sellasta, mistä ne tietää et se on vaan lainassa ja häviää, mut rakastaa silti.

Et vaan sellasta mikä katoaa voi rakastaa.”

Siitä hetkestä muutokset alkavat vyöryä Vatasen elämässä. Vatasen matka kohti itsensä löytämistä ja elämän tarkoitusta on alkanut. Samalla maailma hoippuu kuilun partaalla vai onko kaikki Vatasen unta? Vaikka vieraantuminen ja sisäinen tyhjyys kummittelevat, niin matkassa on kuitenkin kaiken koossa pitävää toivoa ja rakkautta.

Matkalla Vatanen ja jänis kohtaavat mitä erilaisempia karnevalistisia hahmoja, joiden matkassa Vatanen pääsee maistamaan vapautta, irti päästämistä sekä tutkailemaan ihmisenä olemisen ja elämän merkitystä. 

Kaiken mottona voisi olla: Jos haluaa olla aidosti ihminen pitääkö löytää itsestään eläin? vink vink

Näytelmä perustuu Arto Paasilinnan samannimiseen näytelmätekstiin. Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin dramatisointi on vauhdikas ja karnevalistinen kaikkine tyyppigalllerioineen. Sanallista ilotulitusta alusta loppuun. 

Lupauksia luodaan lunastettaviksi! Tällä motolla työryhmä kutsuu sinut mukaan kesän kuumille lauteille!


Ohjaaja Anne Helminen

Rönninsalmen kaunis maisema, nouseva selkänojallinen katettu katsomo ja Rönnin Kesäkahvion oheispalvelut kruunaavat teatterielämyksen.